Herken de oorzaken van je oververmoeidheid

0
2445
Oververmoeidheid

Een hele reeks van oorzaken kunnen voor vermoeidheid zorgen. Onze maatschappij is veeleisend, maakt gebruik van de meest vernuftige apparatuur en we maken meer en meer gebruik van een snelle hap of eten voedsel dat op een hoog technologische manier tot stand komt. Meestal volstaat het eens goed uit te rusten, gezond en evenwichtig eten en voldoende te drinken. Soms is er meer aan de hand en daarom is het nodig om zeker naar je lichaam te luisteren.

Stress en werkdruk

Stress en een hoge werkdruk putten het lichaam uit. We worden heen en weer geslingerd door de combinatie van een fulltime job, een huishouden, het bezig zijn met de kinderen en het hollen van de ene naschoolse activiteit naar de andere. Er is nauwelijks een evenwicht tussen al deze activiteiten en de ontspanning die ons lichaam nodig heeft.

Onvoldoende lichaamsbeweging

Het klinkt misschien raar en dubbelzinnig maar voldoende beweging en sporten is nodig om je mentaal te ontspannen. Na een avondje fitnessen heb je het gevoel weer helemaal opgeladen te zijn en weer nieuwe energie te hebben.

Onvoldoende goede nachtrust

Onvoldoende slapen, te laat gaan slapen en nachtelijk lawaai zijn eveneens factoren die ervoor zorgen dat we oververmoeid geraken. Een goede en gezonde nachtrust is nodig om weer fit de dag te beginnen. Mensen die in de buurt van een luchthaven wonen en last hebben van het opstijgen en landen van vliegtuigen raken na een tijdje helemaal uit hun evenwicht.

Een slechte of onvolwaardige voeding

Een onvolwaardige voeding met te weinig vitaminen en mineralen. Teveel zout, suikers en toxische stoffen zijn allemaal factoren die je futloos maken. Ons lichaam heeft een goed uitgebalanceerde voeding nodig die je alle nodige vitaminen en mineralen biedt die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Snel werkende suikers geven je even een korte energie opstoot om daarna een bloedsuikerdaling te veroorzaken die je futloos maakt.

Te weinig drinken

Om alle organen goed te laten functioneren hebben we een volwaardige voeding nodig en maar moeten we ook voldoende drinken. Uitdrogingsverschijnselen gaan het lichaam afmatten en vermoeidheid is dan ook het eerste teken van uitdroging. Duursporters gebruiken dan ook sportdrankjes waarvan het vocht lang in het lichaam blijft hangen. Hierdoor blijven ze langer fit en energiek.

Koffie, alcohol en roken

De cafeïne in koffie zorgt er voor dat we een extra energie opstoot krijgen. Meestal is dit niet van lange duur en krijgen we nadien een bloedsuikerdaling waardoor de vermoeidheid nog sterker wordt. Alcohol onderdrukt het centrale zenuwstelsel en verlaagt de bloedsuiker. Roken heeft een vermoeidheidseffect op lange termijn en door de afhankelijkheid van nicotine ga je na een tijd ook ’s nachts wakker worden om een sigaret op te steken.

Onregelmatig leven

Mensen met een onregelmatige levenswijze. Werken in ploegen of nachtarbeid zijn heel erg ongezond. Ons lichaam heeft een goede nachtrust nodig en overdag slapen helpt ons niet om voldoende te recupereren. Na een tijdje wordt de vermoeidheid zo sterk dat we een recuperatie periode moeten inlassen.

Oververmoeidheid als eerste symptoom van een ziekte.

Wanneer geen enkele van bovenstaande oorzaken van toepassing is moeten we denken aan een onderliggende ziekte of het gebruik van toxische stoffen. Infectie ziekten, het chronisch vermoeidheidssyndroom, reuma, zwangerschap, medicatie gebruik zoals cortisone en amfetamines, drugs, pepmiddelen en in laatste instantie kanker kunnen voor extreme vermoeidheid zorgen.

 

SHARE