Bokashi, je tuinafval optimaal composteren

0
3813
Bokashi

Het helpt immers om onze tuinafval optimaal te composteren en er weer levende micro organismen in te brengen. Japanse boeren en tuinders hebben altijd een voorraad bokashi staan die ze verkrijgen door het fermenteren van rijstzemelen door toevoeging van EM1 bacteriën (effectieve micro-organismen). Bokashi kan de structuur van de bodem wijzigen en is vaak vermengd met kleimineralen (bentoniet) die de toevoer van voedingsstoffen verbeteren en gemalen schelpen die het microbiële leven in de bodem regelen.

Soorten bokashi

Eigenlijk bestaan er twee soorten bokashi. Een eerste soort die vrij goed gelijkt op onze klassieke compost verkregen door het stapelen van organische materialen. Het enige verschil is dat er in deze bokashi meer aëroob gefermenteerde nuttige micro organismen zitten. Zelfs meer dan tachtig verschillende soorten.

Door aërobe omzetting gaat er warmte geproduceerd worden en gaan er dus energie en voedingstoffen verloren. Het voordeel is echter dat dit op grote schaal gebruikt kan worden om afval te verwerken.

Een tweede soort bokashi wordt verkregen door een anaërobe gisting, zonder toevoeging van zuurstof. Door toevoeging van EM1, die als activator dienst doet, gaat het organisch afval (keukenafval en tuinafval) steeds zuurder worden. Het voordeel hierbij is dat de energie van het eindresultaat hetzelfde blijft en ook de hoeveelheid voedingstoffen blijft constant.

Ziektekiemen in de bodem

Onze bodem bevatten goede, slechte en neutrale micro organismen. De neutrale micro organismen kiezen steeds de kant van deze die in overvloed aanwezig zijn. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk goede micro organismen in de bodem te brengen. De micro organismen in de bokashi ontwikkelen zich zeer snel en gaan de tuingrond omzetten in een levende en gezonde bodem met veel voedingstoffen die ziektekiemen gaan afremmen.

Er gaat als het ware een symbiose plaatsvinden tussen de micro organismen in de bodem en de planten waardoor deze meer voedingstoffen krijgen en beter gaan groeien. Vroeger ging men er van uit dat alleen aërobe organismen goed waren, maar door deze ontdekking weten we dat zowel aërobe als anaërobe elkaar aanvullen.

Nuttige micro organismen in bokashi

  • Lactobacillen: hebben steriliserende eigenschappen en gaan schimmels en schadelijke bacteriën verdringen.
  • Fermenten: produceren nuttige groeistoffen. De eindproducten van hun metabolisme gaan ook de lactobacillen extra voeden.
  • Actinomyceten: zijn heel erg belangrijk omdat ze schimmels en bacteriën gaan verdringen.
  • Bacteriën die aan fotosynthese doen: deze zijn actief aan de oppervlakte en gaan het zonlicht en de warmte van de aarde gebruiken om stikstof te binden. De afbraakproducten van deze groep worden direct door onze groenten en planten opgenomen.
  • Gisten: Zijn zeer nuttig omdat ze het gistingsproces gaan versnellen en hierdoor aanvallen van insecten gaan voorkomen.

Bokashi is een levende materie die niet kan vergeleken worden met een antibioticum of chemische stof. Het gaat de hoeveelheid micro organismen in de bodem op een gunstige manier verhogen waardoor je een effect krijgt dat veel beter is dan die van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Terwijl kunstmeststoffen de bodem in de loop der jaren de bodem gaat verzuren zal Bokashi deze na enkele jaren weer reinigen en gezond krijgen.

Bokashi maken voor de eigen moestuin

Je kan bokashi aanmaken met alle soorten organisch materiaal. Het beste resultaat krijg je echter door ten minste drie verschillende soorten te mengen. Er werd zelfs een basis gemaakt, de zogenaamde bokashi activator om de tuinman te helpen zijn eigen compost om te zetten. Deze activator bestaat uit tarwezemelen gefermenteerd door de EMA.

Je kan zelfs een speciale bokashi emmer kopen om overtollige vloeistoffen te verwijderen waardoor je voorkomt dat het product gaat verdunnen. In deze emmer met een gemakkelijk te volgen handleiding kan je keukenafval fermenteren dat je nadien direct kan gebruiken in de tuin. Ook kan je EMA verdunnen in een waterige vloeistof (1:100) en rechtstreeks op de bodem of groenten van je moestuin sprayen.

SHARE