De pilates-training: weerstandsoefeningen

2
6084
Pilates

Pilates is een reeks van weerstandsoefeningen die de kracht verbeteren en op puntstellen waardoor men in staat is het maximum uit zijn lichaam te halen. Pilates kan je uitvoeren op een mat of met verschillende soorten machines die hij gewoon ”de apparaten” noemde. Oorspronkelijk werd dit enkel beoefend door dansers en acteurs, maar momenteel maken deze ook deel uit van fitness programma’s. Veel sportscholen en sportcentra bieden zelfs lessen en privé-sessies aan.

Sterkere hoofdspieren

De pilates-oefeningen werden ontworpen om de hoofdspieren van het lichaam te trainen. Dit zijn de buikspieren, de onderrug, de heupen en de bilspieren. Deze gebieden vormen de basis voor elke beweging van het lichaam. Zelfs wanneer de ledematen bij een bepaalde oefening gebruikt worden, ligt de nadruk nog steeds op de hoofdspieren – Joseph Pilates noemde deze spiergroep het “krachtcentrum”. Als deze gebieden sterk zijn, is het hele lichaam sterk. Als ze zwak zijn, treden er vaak blessures op.

Beter lichaamsbewustzijn

Pilates vereist een constante concentratie om je ademhaling, evenwicht en bewegingen op elkaar af te stemmen. Volgens Dr. Beth Glosten die zich bezig houd met de gezondheid van de wervelkolom, ga je na een tijdje een beter bewustzijn hebben van je lichaam en je bewegingen waardoor deze efficiënter en beter gecoördineerd verlopen.

Gelijktijdig uitrekken en kracht opbouwen

Met pilates-oefeningen werk je niet met geïsoleerde spiergroepen zoals bij het gewichtheffen. Het lichaam gaat simultaan rekken en kracht opbouwen. De excentrische contractie wordt benadrukt (de “ontspanningsfase” maakt deel uit van de beweging, wanneer de spier uitrekt) in tegenstelling tot de concentrische contractie (wanneer de spier samentrekt.) Bovendien zijn er zeer weinig herhalingen in de Pilates-methode, minimum vijf en niet meer dan tien.

De bewering dat pilates de spieren langer maakt is onjuist. Pilates kan er wel voor zorgen dat de ledematen langer lijken. Veel mensen stappen over naar Pilates oefeningen nadat ze reeds andere vormen van krachttraining gedaan hebben en met geïsoleerde spiergroepen en gewichten gewerkt hebben. Anderzijds benadrukt Pilates de excentrische contracties.

Een combinatie van het idee dat kwaliteit beter is dan kwantiteit, precisie, minder gewicht gebruiken, minder herhalingen, het creëren van meer lengtegevoel en het versterken van de spieren. Ze gaan de spieren niet overmatig doen toenemen, dit is immers genetisch bepaald en kan enkel gewijzigd worden door specifieke oefeningen. Bovendien wanneer je gewoon beter rechtop kan staan als gevolg van de toegenomen kracht en lengte van de wervelkolom ga je er groter en slanker uitzien. Daarom beweert men ook dat de spieren verlengd worden.

Verhoogde flexibiliteit

Pilates omvat veel rekoefeningen die ook de tegenovergestelde spiergroepen in kracht laten toenemen. Bijvoorbeeld, als de buikspieren actief worden bij een voorwaartse buiging, dan worden ze hierdoor ook versterkt. De tegenovergestelde spiergroep ter hoogte van de onderrug wordt gelijktijdig opgespannen. Op deze manier is elke oefening in Pilates in evenwicht.

Minder rugpijn

Wanneer het lichaam ademt, beweegt en zich aanpast, verbetert de houding. Volgens Dr Beth Glosten, zal op dat moment de compressie in de onderrug verlagen en veel beter aanvoelen.

Bij acute blessures, zoals een hernia of degeneratie van de discus, kan je begeleiding vragen van een fysiotherapeut, deze kan u richtlijnen geven over hoe je Pilates kan gebruiken om te herstellen.

Groter bewegingsbereik

Pilates kan na verloop van tijd uw bewegingsbereik verhogen. Wanneer de flexibiliteit en de kracht verhogen, zal uw lichaam met minder inspanning en meer gemak bewegen. Dit is positief als je lichamelijke activiteiten, zoals dansen, wandelen, zwemmen of andere sporten doet. Bewegen hoort ondanks alles, goed aan te voelen.

Een betere circulatie

Wanneer je beweegt, genees je doordat de circulatie van zuurstof en bloed doorheen het lichaam verbeterd. Dit is de onderliggende visie waarop pilates is gebaseerd. Er zijn oefeningen voor elke spier van het lichaam, met inbegrip van de vingers en de tenen.

Lage impact

In tegenstelling tot andere vormen van lichaamsbeweging, is Pilates niet moeilijk uit te voeren, terwijl het tegelijkertijd een vorm van weerstandsoefening is. Veel Pilates oefeningen worden liggend uitgevoerd. Daarom is het een prachtig alternatief voor mensen die herstellen van een blessure, ziekte of zwangerschap. Het is een krachtige maar zachte vorm van versterken van het lichaam.

De houding verbetert

Pilates rekt gespannen spieren uit en versterkt zwakke spieren, zodat het hele lichaam getraind wordt. Door het activeren van alle spieren van het lichaam, verstevigt het en wordt het uitgelijnd waardoor ook de houding verbetert. Wanneer de houding goed is, krijg je een goed gevoel.

SHARE