Afslanktrainingen zijn er voor iedereen!

0
2175
Energie

Oefeningen zoals aerobic of een cardiotraining, dragen enorm bij tot het creëren van een negatieve energie balans binnen het lichaam. Een negatieve energiebalans vormt de basis voor het verkrijgen van een blijvend gewichtsverlies. Variatie in de oefeningen vergroot tevens uw kans op succes.

Een stabiele training

Een stabiele training of tempotraining kan je langzaam opbouwen tot je de gewenste intensiteit of je een vooraf bepaald niveau bereikt hebt. Dat bereikte niveau dien je dan te handhaven gedurende de hele duur van de training. Dit type van cardio-oefening kan je bekomen door te wandelen, te joggen, op een loopband, een hometrainer of elliptische machine te trainen.

Het doel is om een intensiteit van ongeveer 50 tot 60 procent van de maximale inspanning te bereiken. Deze moet dan verder gehandhaafd worden gedurende de hele training. Hierbij is de duur belangrijker dan de intensiteit. Hoe langer u de oefening kunt uitvoeren, hoe meer vet het lichaam omzet in energie.

HIIT

De hoge intensiteit-intervaltraining (HIIT) is een ander soort trainingsprogramma. Hier ga je hoge intensiteit oefeningen doen, gevolgd door periodes van herstel. Op een loopband zou  dit betekenen dat je bijvoorbeeld, draait op een tempo van 6.5 km/h gedurende 45 seconden gevolgd door een herstel periode op een tempo van 3.5 km/h gedurende een minuut, deze frequentie wordt dan voortdurend herhaald.

Het voordeel van de HIIT methode is om de hartslag te verhogen en deze gedurende een langere periode trachten te handhaven. Hierbij ga je meer zuurstof verbruiken en krijg je zelfs uren na de training nog een verhoogde stofwisseling.

Theorieën/debatten

Er is nog steeds geen eensgezindheid over de doeltreffendheid van de stabiele training bij afslankprogramma’s. Er bestaat onenigheid over de mate van vetverbranding in functie van de intensiteit van de training. Bij deze training gebruikt men vooral vetten om energie te leveren.

Wanneer je echter de intensiteit blijft opdrijven, gaat het lichaam op een bepaald moment overschakelen op koolhydraten in de plaats van vetten als energie bron omdat deze gemakkelijker omgezet worden. Vraagt de intensiteit van de training snel energie dan worden de koolhydraten als primaire energiebron gebruikt en blijven de vetten aanwezig. Een lage intensiteit training gaat in verhouding meer vetten verbranden.

Aanbevelingen

Zowel de stabiele training als de HIIT-trainingen hebben voor en  tegenstanders. Ze kunnen afwisselend gebruikt worden en hebben allebei hun nut in afslankprogramma’s. Afwisseling tussen beide methoden gaat een veel betere vetverbranding geven en hierdoor ook een beter gewichtverlies.

Een stabiele training dient je 30 tot 60 minuten te handhaven aan een constant tempo. Bij een HIIT training moet de maximum intensiteit ongeveer 20 tot 30 minuten duren.

Algemeen

Welke training men ook volgt een goede vetverbranding en hiermee gepaard gaand gewichtverlies is enkel doeltreffend als je deze trainingen 30 minuten volhoudt en dit gedurende 4 dagen per week.

SHARE