Wat te doen bij aderverkalking?

0
3882
Aderverkalking

Wat is aderverkalking?

De slagaders zorgen ervoor dat zuurstofrijk bloed naar het hart, de hersenen en andere delen van het lichaam worden getransporteerd. De binnenste bekleding van de slagaders wordt het endotheel genoemd en is de plaats waar plaques gaan ontstaan, zich vastzetten en de bloedvaten gaan vernauwen.

Tot voor enkele jaren geleden dacht men dat deze plaques zich in de wand van de aders ging vastzetten waardoor deze minder flexibel werkten en minder doorgankelijk werden voor de bloedstroom die er door vloeit. Momenteel heeft onderzoek uitgewezen dat deze vetophopingen zich niet in de wand gaan ophopen, maar op de wand.

Wanneer zulke plaques loskommen, gaan deze samen met de fibrine vezels in het bloed bloedstolsels vormen die zich gaan verplaatsen en kleinere bloedvaten gaan verstoppen. Plaques die te groot worden kunnen de bloedstroom hinderen of stoppen door hun aanwezigheid.

Oorzaken van aderverkalking

Er zijn heel wat factoren die het ontstaan van aderverkalking kunnen bevorderen. Omdat aderverkalking ook bij jongere mensen kan voorkomen is men tot de ontdekking gekomen dat ontstekingsreacties ter hoogte van de aders de aanleiding zijn om plaques te vormen. Een ontstekingsreactie is een oxidatie proces dat de celstructuur van de wand verandert en beschadigd.

Wanneer de wand zich niet goed hersteld is deze plaats ideaal om vetten en plaques op vast te hechten. Een hoge cholesterol, hoge bloeddruk en het roken van sigaretten gaat het risico op de vorming van plaques nog bevorderen. Een persoon die al deze risicofactoren heeft, heeft acht keer meer kans om aderverkalking te ontwikkelen

dan een persoon die er geen heeft. Andere beïnvloedbare risicofactoren zijn lichamelijke inactiviteit, diabetes en obesitas. Niet-beïnvloedbare risicofactoren zijn erfelijkheid, geslacht en leeftijd.

Preventie van aderverkalking

Om de kans op aderverkalking te verminderen moeten alle risico factoren weggenomen worden. Stoppen met roken, minder verzadigde vetzuren opnemen, de slechte cholesterol en bloeddruk verlagen door gezond te leven en te eten. Regelmatig bewegen door te fietsen, te wandelen of te sporten. Diabetespatiënten hebben er alle baat bij hun bloedsuiker en gewicht onder controle te houden.

Suikerziekte tast immers de bloedvatwand aan en elk letsel is een ideale plaats voor vetten om zich vast te hechten. Doordat ontstekingsreacties, oxidatie processen starten die de afzetting van plaques bevorderen is het nodig om deze te voorkomen of zo vlug mogelijk te behandelen.

Behandeling

De behandeling is er in eerste instantie op gericht om alle risico factoren weg te nemen. Dus eerst preventie en daarna medicatie als extra hulp. Gezond leven en eten zijn noodzakelijk opdat ook de medicatie kan helpen. Het snel opsporen, behandelen en voorkomen van ontstekingsreacties zijn nodig om de vaatwand soepel te houden. Anti-oxidanten uit de voeding gaan de lichaamscellen helpen om optimaal te herstellen. B vitamines zoals foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12 zijn nodig om de wand van de bloedvaten in goede conditie te houden.

Onverzadigde vetzuren en visvetten zoals omega 3 en omega 6 gaan het cholesterolgehalte op een natuurlijke manier verlagen en de afzetting van plaques drastisch verminderen.

Vitamine D3

SHARE