Cannelloni met prei en basilicumroom
Voor 4 personen:
- 1 pakje verse lasagnevellen
- 8 stengels preiwit
- 250 gram ricottakaas
- olijfolie
- 250 ml sojaroom
- 20 gram gemalen grana padano, een Italiaanse kaas die gelijkt op parmezaanse kaas, maar minder vettig is
- Basilicum en dille
- Peper en zout
Werkwijze:
- De preiwitten spoelen onder stromend water en in fijne ringen snijden. In een pot een beetje olijfolie doen en de prei aanstoven en kruiden met basilicum en dille. Nadien laten afkoelen en uitlekken.
- Het afgekoelde preimengsel vermengen met de ricottakaas en kruiden met peper en zout.
- Verdeel het mengsel over de 8 lasagnevellen. Rol deze op tot rolletjes.
- Een ovenschotel invetten met een beetje olijfolie en de rolletjes cannelloni in de schotel, naast elkaar schikken.
- Meng de sojaroom met 1 volledig ei en een extra eiwit, kruiden met wat basilicum. Giet dit mengsel over de cannelloni en strooi er de geraspte grana padano rijkelijk over.
- 30 minuten in een oven op 200 graden tot de kaas bovenaan mooi goudbruin gebakken is.
Zuiderse maaltijdsalade
Voor 4 personen:
- 250 gram kriel aardappeltjes
- 1 blikje tonijn natuur
- 125 g verse sperzieboontjes.
- 1 Chinese kool
- 2 eieren
- 12 olijven ( gemengd zwart en groen)
- 10 tros of tommie tomaatjes
Voor de dressing:
- 3 eetlepels olijfolie eerste persing
- 2 eetlepel notenolie
- 1 teentje knoflook (geperst)
- 1/2 koffielepel mosterd
- peper en zout
Werkwijze:
- De krielaardappeltjes grondig wassen en koken in de schil. Laten afkoelen, pellen en bestrooien met peterselie.
- De boontjes beetgaar koken in licht gezouten water. Afspoelen onder koud water en laten uitlekken.
- De Chinese kool fijn snijden en wassen onder stromend water. Nadien laten uitlekken.
- De eitjes hard koken en laten afkoelen. Pellen en in stukjes snijden.
- Snijdt de olijven en tomaatjes in vier partjes.
- Maak de vinaigrette door de ingrediënten te vermengen.
- Vermeng nu de aardappeltjes, de boontjes, de olijven, de tomaatjes in een kom en zet in de koelkast gedurende minimum een uurtje.
- Voeg er net voor het opdienen de uitgelekte en verkruimelde tonijn toe en goed mengen.
- Neem een bordje waarop je de fijngesneden Chinese kool als basis aanbrengt. Daarop komt de zuiderse salade.
Feestelijke tomatensoep
Voor 4 personen:
- 2kg verse Roma tomaten
- 1preiwit
- 1 liter magere groenten bouillon.
- 100 gram tomaten concentraat.
- 1 bosje verse Basilicum
- 150 ml sojaroom
- Olijfolie
- Peterselie( als garnering)
Werkwijze:
- Was de tomaten, snijdt ze in partjes en verwijder de pitjes. Doe de tomaten in een pot en besprenkel met olijfolie.
- Was en snijdt het preiwit zeer fijn en voeg het bij de tomaten.
- Fruit alles in de olijfolie en voeg daarna de groenten bouillon erbij. Verder op een laag vuurtje verder laten garen.
- Voeg net voor alle groenten gaar zijn de tomaten concentraat toe en laat 10 minuten verder sudderen.
- Mix de soep en voeg eventueel wat water toe. Kruiden met peper en zout.
- Snijdt het basilicum zeer fijn en meng met de soja room.
- Doe de soep in kommetjes. Doe in elk kommetje een soeplepel basilicum room en garneer af met wat peterselie.