Overgewicht of obesitas treft 1 miljard mensen

1
2748
Obesitas

In de VS heeft zelfs 1 op de 3 kinderen er last van. Obesitas en overgewicht vormen een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van chronische ziekten zoals het type II diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, beroertes en bepaalde vormen van kanker. Obesitas en overgewicht zijn complexe aandoening met ernstige sociale en psychologische invloed, die vrijwel op alle leeftijden en bij alle sociaaleconomische groepen voorkomt.

Oorzaken van overgewicht

De stijging van het aantal mensen met overgewicht is te wijten aan ingrijpende veranderingen in de samenleving en gedragspatronen van de bevolking, die in de afgelopen decennia hebben plaatsgevonden. Terwijl enerzijds de genen belangrijk zijn voor de gevoeligheid voor gewichtstoename zal anderzijds de energiebalans bepaald worden door de calorie inname en de fysieke activiteit.

De economische groei, modernisering, verstedelijking en het overaanbod van vetrijke voedingsmiddelen zijn slechts enkele factoren die deze epidemie veroorzaken. Hogere inkomens zorgen voor een grotere variatie in vetrijke en snelle kant en klare maaltijden. Technologisch hoogstaande hulpmiddelen hebben ervoor gezorgd dat we minder zware arbeid leveren.

Minder fysieke arbeid, het gebruik maken van geautomatiseerde transportsystemen, technologische hulpmiddelen die ons leven thuis vergemakkelijken en onze passieve vrijetijdsbestedingen dragen allemaal bij tot het ontwikkelen van overgewicht. Ook psychische ziekten zoals eetbuien, stress en te weinig slapen zouden overgewicht in de hand werken.

Recente studies hebben zelfs aangetoond dat mensen die uit een ondervoeding stadium komen, veel sneller overgewicht gaan krijgen dan deze die een normaal eetpatroon hadden.

Het bepalen van het overgewicht

De graad van overgewicht en obesitas wordt vaak beoordeeld met behulp van een body mass index (BMI), gedefinieerd als het gewicht in kilogram gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters (kg/m²). Wanneer het BMI 25,0 kg/m² bedraagt spreekt men van overgewicht.

Een BMI vanaf 30,0kg/m² wordt beschouwd als zwaarlijvigheid of obesitas. Boven de 40,0 kg/m² krijgt het overgewicht de benaming morbide obesitas. Morbide betekent gewoon een dodelijke vorm van zwaarlijvigheid. Algemeen beschouwd wordt een BMI van 18 tot 25 kg/m² aangenomen als ideaal voor een gezond persoon.

De invloed van overtollig lichaamsvet op de gezondheid

Overgewicht en obesitas hebben nadelige metabole effecten op de bloeddruk, de cholesterol, trigliceriden en insuline resistentie. Niet fatale gezondheidsproblemen bij obesitas zijn ademhalingsproblemen, huid problemen, problemen bij het bewegen, huidproblemen en onvruchtbaarheid.

De meer levensbedreigende problemen die kunnen optreden zijn: hart en bloedvat aandoeningen, een toenemend risico op kankers van de borsten, de darmen, prostaat, baarmoederwand, nieren en galblaas.

Het behandelen van overgewicht en obesitas

Het belangrijkste is om overgewicht bij kinderen te voorkomen door al op zeer jonge leeftijd te leren om gezond en gevarieerd te eten. Wanneer je als kind gewoon bent gezond en evenwichtig te eten, ga je dit ook als volwassene verder doen. Een goed dieet volgen onder begeleiding van een diëtiste heeft de meeste kans op slagen.

Langzaam afvallen is gezonder en beter vol te houden. Overgewicht heb je immers ook niet op enkele weken gekregen. Afvallen en overgewicht kwijt geraken is een combinatie van een gezonde en gevarieerde voeding en meer bewegen. Dit is gemakkelijk te bereiken door het gebruik maken van de fiets om je te verplaatsen.

 

SHARE