Gatorade vergeleken met Powerade

0
5205
Sportdrank

Beide merken zijn gemaakt uit een mengsel van water, suikers en zouten om de juiste koolhydraten en elektrolyten balans bij fysieke inspanning en zweten te handhaven.

Geschiedenis

Gatorade werd opgericht in 1965 nadat een assistent-voetbaltrainer aan de Universiteit van Florida tot de conclusie kwam dat veel spelers minder presteerden tijdens trainingen en wedstrijden omwille van de hitte en het zweten. Gatorade’s website vermeld dat onderzoekers dr. Robert Cade, Dr Dana Shires, Dr H. James Vrij en Dr Alejandro de Quesada al snel ontdekten dat er twee belangrijke factoren waren die er de oorzaak van waren dat de Gator spelers minder goed presteerden.

De vloeistoffen en elektrolyten die de spelers verloren door zweten werden niet vervangen en de grote hoeveelheden koolhydraten die de spelers als energie verbruikten werden niet aangevuld. De artsen noteerden hun bevindingen en creëerden een drank die alle stoffen die de atleten verloren tijdens inspanning zouden vervangen.

Gatorade is vernoemd naar de mascotte van de Universiteit van Florida, de “Gator”. Gatorade is eigendom van The Quaker Oats Co en op sommige plaatsen vervaardigd door PepsiCo.

Powerade werd geproduceerd als belangrijkste concurrent van de Gatorade sportdrank. Powerade werd geïntroduceerd in 1988, in de jaren 1990, nadat de Coca-Cola Co het eigendomsrecht had verkregen was het marktaandeel groot genoeg om als officiële sportdrank van de Olympische Spelen beschouwt te worden.

Samenstelling

Het oorspronkelijke Gatorade bevatte water, suiker, glucose-fructosestroop, citroenzuur, visolie, keukenzout, natriumcitraat, monokaliumfosfaat en ingrediënten zoals kleur en smaakstoffen. De samenstelling van Gatorade is blijven evolueren en is momenteel een 6% koolhydraat drank gemaakt met een hoog fructose, glucosestroop gehalte. Gatorade bevat smaakstoffen en maakt gebruik van natuurlijke ingrediënten en kunstmatige kleurstoffen.

Powerade, vermeld ingrediënten zoals: water, een hoog fructose-glucosestroopgehalte, zout, kaliumcitraat, fenylalanine, sucralose, natriumcitraat, appelzuur, kaliumfosfaat, vitamine B6 en vitamine B2.

Voordelen

Zowel Gatorade en Powerade helpen de elektrolyten en koolhydratenbalans handhaven door middel van zouten en suikers. Gatorade heeft een hoger percentage natrium en een lager percentage koolhydraten dan Powerade.

Gatorade stelt dat een 6% koolhydraatoplossing ideaal is voor de absorptie en de productie van energie en dat “sportdranken met een lagere of hogere concentraties dan 6% koolhydraat ongeschikt zijn.”

Powerade bevat vitaminen B6 en B2, die beide actief zijn in de productie van energie.

Soorten

De Gatorade soorten bevatten ook Gatorade G2, -een laag calorisch product met een smaakje dat niet voor atleten is en verschillende andere soorten, zoals “Bring It” en “Be Tough’, die extra vitaminen bevatten.

De firma Coca Cola produceert ook een Powerade zero, een smaakvol drankje zonder calorieën.

Besluit

Zowel Gatorade als Powerade werden oorspronkelijk geproduceerd om atletische prestaties te verbeteren onder extreme omstandigheden zoals hitte en vochtigheid. Beide producten hebben hun effect op prestaties en herstel wanneer u de uitoefening gedurende een langere periode volhoudt.

Echter, vanwege de toegevoegde zouten en de toegevoegde calorieën in de vorm van suikers, waarschuwt diëtist Mitzi Dulan uit Amerika met de volgende uitspraak:

“Als u geen sport beoefent die u meer dan een uur volhoudt dien je geen extra sportdrank te gebruiken en is water drinken voldoende.”

SHARE