Slokdarmontsteking: oorzaken, symptomen en behandeling

0
39346
Slokdarmontsteking

Het voedsel dat u inneemt wordt doorgeslikt en vloeit dan via uw slokdarm, de oesofagus, naar uw maag. De verbinding tussen slokdarm en maag wordt natuurlijk gesloten door een sluitspier (sfincter).

Deze spier opent zich automatisch wanneer er voedsel passeert via de slokdarm naar de maag, en sluit zich dan hermetisch terug af.  Dit voorkomt dat er maagzuur terug vloeit naar de slokdarm en dat anderzijds het voedsel niet in de maag blijft.

Wanneer het maagzuur echter terugvloeit, als de sluitspier dus niet goed functioneert, dan kan, door het contact met maagzuur, de wand van de slokdarm geïrriteerd raken.  Het bijtende zuur veroorzaakt dan een slokdarmontsteking. Deze aandoening noemt men gastro-oesofageale refluxziekte (reflux) of oesofagitis.

Mensen die om een of andere reden vaak braken kunnen eveneens af te rekenen krijgen met een slokdarmontsteking.  Door meerdere keren te braken komt er frequent maagzuur naar boven, die dan in contact komt met de slokdarm.

Dit geeft problemen aan de slijmvliezen van de slokdarm.  Deze kunnen aangetast raken, met als gevolg oesofagitis of slokdarmontsteking. Dit ziet men ook soms bij boulimie patiënten, die meerdere keren per dag “moeten” overgeven.  Het kan zelfs zover gaan dat er een perforatie of doorboring van de slokdarm ontstaat.

Bepaalde infecties, zoals het herpes virus, kan soms het slijmvlies van de slokdarm aantasten.  Met als gevolg een ontsteking van de slokdarm of in het slechtste geval een beschadiging van het slijmvlies.

Bij het gebruik van bepaalde medicijnen voor de behandeling van kanker en / of aids kunnen schimmels, vb Candida of Monilia, ontstaan. Deze schimmels kunnen een ontsteking veroorzaken aan de slokdarm (candida of monilia oesophagitis). Dit kan vreselijke pijnlijk zijn bij het slikken.

Bestraling of radiotherapie voor de behandeling van slokdarmkanker of longkanker kan ontstekingen van de slijmvliezen van de slokdarm mee brengen. Bij langdurige radiotherapie is de kans op deze aandoening groot.

Vaak voorkomende klachten bij slokdarmontsteking ?

De meeste voorkomende klachten bij slokdarmontstekingen zijn:

  • Hevige pijn in de streek van het borstbeen. De pijn kan branderig aanvoelen en geeft meestal een drukkend gevoel in de borststreek. In extreme gevallen kan de aandoening zelfs uitstralen naar de schouderbladeren of de rug.
  • Spruw komt ook regelmatig voor. Dit symptoom geeft een geel-witte aanslag op de tong en de mondholte. Bij een ernstige slokdarmontsteking is het slikken niet evident.Het minste dat men probeert door te slikken geeft zware irritatie en pijn. Voedsel, vloeistof en zelfs speeksel slikken geeft een pijnlijk gevoel.
  • In extreme gevallen van slokdarmontsteking kan dat gepaard gaan met bloedingen. Kleine zweertjes kunnen openscheuren en beginnen bloeden.

Behandeling van een slokdarmontsteking?

Nadat u uw arts geraadpleegd hebt zal deze een lichamelijk onderzoek doen. Er zijn verscheidene soorten van onderzoeken.

  • bij een endoscopie gaat men de slokdarm via een flexibele buis, waar aan het uiteinde een kleine camera aan verbonden is, gaan inspecteren.
  • bij een biopsie gaat men tijdens de endoscopie een klein gedeelte weefsel van de slokdarm nemen en aan onderzoek onderwerpen in een anatomisch laboratorium.
  • de patiënt kan ook onderzocht worden aan de hand van röntgenfoto’s. Bij het drinken van een contraststof (barium) kan men op röntgenfoto’s een perfect beeld krijgen van eventuele aandoeningen aan de slokdarm.

Nadat de onderzoeken verricht zijn, volgt de diagnose met aangepaste behandelingen.

Bij de gastroesofogale-reflux, waarbij het maagzuur terug in de slokdarm terecht komt, kan uw arts maagzuurremmers voorschrijven. Er bestaan ook medicijnen die de maagzuren neutraliseren, dit wordt voorgeschreven bij de meer extremere vormen van reflux.

Bij slokdarmontsteking als gevolg van een bacterie zal men steeds antibiotica voorschrijven.

Bij slokdarmontsteking als gevolg van een schimmel (schimmelinfectie) zal antibiotica niet doeltreffend zijn en wordt er overgegaan op antimycotica.

Uiteraard zal medicatie nemen niet volstaan en zal uw arts in samenspraak met u een plan opstellen om de aandoening wat draaglijker te maken, zoals het voorbeeld lijstje hieronder:

  • Vermijd koolzuurhoudende dranken.
  • Vermijd harde voedselproducten zoals niet-gekookte, rauwe groenten, noten…
  • Vermijd sterk gekruide eetwaren.
  • Vermijd bepaalde kruiden zoals chili, curry, nootmuskaat, peper…
  • Eet gemakkelijk door te slikken voedsel, yoghurt, puree, appelmoes, pudding…
  • Vermijd snel eten en slik geen grote porties door.  Kauw je eten goed vooraleer door te slikken.
  • Vermijd rookwaren en alcohol.

De behandeling van de slokdarmontsteking hangt uiteraard nauw samen met de ernst van de aandoening en kan in sommige gevallen lang aanslepen. Houd u daarom ook strikt aan de regelmatige inname van uw medicijnen en aan het voedselplan dat uw arts zal voorschrijven.

Een natuurlijk middel dat vaak heel goed helpt bij reflux is sinaasappelschil extract, op de markt als Natural Esophaguard.

Esophageal-Guardian

 

 

SHARE