Pijn in de onderbuik: links en rechts

0
19389
Lage buikpijn

Pijn in de onderbuik (abdominale pijn) is pijn die we voelen in de buikspieren, en de omgeving. Het is een van de meest voorkomende vormen van pijn waaraan mensen kunnen lijden.

Mensen denken vaak dat ze last hebben op een bepaald punt in de bovenbuik en gaan dit vaak toe schrijven aan hun maag terwijl het eerder te wijten is aan pijn in de buikspieren en de omgeving ervan, zeker wanneer het gaat om abdominale pijn in de linkerregio.

Deze pijn kan afkomstig zijn van de weefsels van de abdominale wand die de buikholte omringt, zoals de huid en de abdominale wandspieren.

De term abdominale pijn wordt vaak gebruikt om pijnen te beschrijven die afkomstig zijn van organen in de buikholte. Hierbij kan gelijk welk orgaan uit de buik pijn veroorzaken, met inbegrip van je appendix, je galblaas, de pancreas, je nieren, en je ingewanden.

Wanneer je last krijgt van opdringerige abdominale pijn dan mag je deze zeker niet negeren. De meeste oorzaken van abdominale pijn zijn van minder erger aard en kunnen gemakkelijk worden vastgesteld en behandeld, maar toch kan deze pijn ook het signaal zijn dat er iets ernstig mis is.

Als je er vroeg bij bent om de symptomen van de pijn vast te stellen, is het ook makkelijker om het verschil te maken tussen een kleiner probleem en een medisch noodgeval.

Symptomen van abdominale pijn die je bezorgdheid wekken

Afhankelijk van de geschiedenis van de patiënt zal een algemeen onderzoek van de pijn uitwijzen hoe ernstig de situatie is. Als de pijn niet van intense aard is, dan kan een aanpassing van je levensstijl soelaas brengen.

Is de pijn wel intens, dan moet je zeker een dokter raadplegen of indien heel ernstig, onmiddellijk naar het ziekenhuis gaan.

Wat meer is, wanneer de pijn wordt vergezeld van koorts, braken met bloed, bloederige stoelgang of last bij de ademhaling, of wanneer de pijn optreedt gedurende een zwangerschap dan moet je zo snel mogelijk de dokter raadplegen.

Twee vragen die je moet stellen wanneer abdominale pijn optreedt

Met het oog op je gezondheid, kunnen de twee volgende simpele vragen een grote hulp zijn bij de dokter wanneer hij of zij een diagnose moet maken van de oorzaak van je pijn.

1. Hoe is de pijn begonnen?
Pijn die plots opkomt betekent doorgaans een medisch noodsignaal. Het betekent altijd dat er plotseling iets gebeurd is in je lichaam.

2. Waar treedt de pijn op?
Over het algemeen gesproken is abdominale pijn aan de linkerkant vaker aanwezig bij vrouwen en jonge volwassenen. Toch zijn er tal van oorzaken van een abdominale pijn aan de linkerkant, waaronder problemen met de ingewanden, zoals diverticulitis, en constipatie of pijn afkomstig van spieren en de huid over het linkse deel van het abdomen.

Abdominale pijn aan de rechterkant wordt doorgaans veroorzaakt door een appendicitis, wat de locatie van de appendix is. Maar je kan ook een van die uitzonderlijke gevallen zijn. Probeer de juiste positie van de pijn te vinden en dit kan de dokter bij zijn diagnose zeker van nut zijn.

Het is nuttig om wat algemene kennis te vergaren om de verschillende soorten van abdominale pijn te leren kennen. Dit kan je doen door dezelfde onderzoeken te doen met de hieronder beschreven methode en door de tabel te gebruiken. Dit noemen we de Quadrant 4 diagnose methode van abdominale pijn.

Om een meer accurate vaststelling te kunnen maken van wat specifiek de bron is van de abdominale pijn, is het nuttig om een horizontale en verticale lijn te maken en het abdomen in vier delen te verdelen: het rechtse boven kwadrant, het linkse boven kwadrant, het rechtse onder kwadrant en het linkse onder kwadrant.

Onderstaande tabel maken overzicht van de symptomen en mogelijke suggesties bij de behandeling.

Abdominale pijn rechtsboven

Symptomen: de pijn bevindt zich vooral in het opperste rechter deel van het abdomen. Deze pijn kan zich verspreiden naar andere plaatsen, zo kan je last krijgen van pijn in de rechterschouderstreek, de rechter bovenrug of de borst, en je kan ook last hebben van braakneigingen, braken en gasvorming.

Oorzaken: vaak galstenen.

Suggesties: ga zeker bij de dokter wanneer het niet de eerste aanval is. Bel meteen een dokter of een nooddienst als deze symptomen voor het eerst optreden. Eet niets wat de pijn nog erger kan maken wanneer je last hebt van abdominale pijnen veroorzaakt door galstenen.

Symptomen: je kan lijden aan chronische-abdominale pijn in de rechter bovenstreek. Ook kan je last hebben van extreme vermoeidheid en lijden aan koorts en een pijnlijke keel.

Oorzaken: je kan last hebben van een virale infectie waarschijnlijk mononucleosis.

Suggesties: ga onmiddellijk bij de dokter wanneer je last hebt van abdominale pijn in de rechter bovenstreek. Waarschijnlijk krijg je medicijnen voorgeschreven en zal je heel wat rust nodig hebben.

Een zeer waardevol hulpmiddel is ook resium complex.

Resium

Abdominale pijn bovenaan

Symptomen: acute pijn begint gradueel of plotseling in het bovenste deel van het abdomen en het kan zich verder verspreiden over de buik naar de rug.

Deze pijn kan aanvankelijk nog mild zijn, en het kan erger worden in de maagstreek na het eten, zeker wanneer je een uitgebreide maaltijd hebt genomen verspreid over verschillende uren en ook nog stevig hebt gedronken.

Je mag ook verwachten last te krijgen van braakneigingen, braken, gezwollen en zacht abdomen, koorts en een versnelde polsslag.

Oorzaak: kan pancreatitis zijn.

Suggesties: je moet onmiddellijk een behandeling ondergaan. Deze aandoening kan acuut of chronisch zijn. Gelijk welke vorm is ernstig en kan tot bijkomende complicaties leiden. Bij ernstige gevallen kunnen bloedingen, infecties, en een permanente schade aan de weefsels optreden.

Symptomen: je kan druk voelen in het bovenste abdomen, speciaal wanneer deze abdominale pijn gepaard gaat met pijn in de hartstreek, oprispingen, pijn in de borst en braakneigingen.

Oorzaken: hiatale hernia.

Suggesties: maak een afspraak met je huisdokter. Als je met deze vorm van hernia als diagnose naar huis komt en de verschillende symptomen en tekenen ondervindt, dan moet je je dokter vragen je door te verwijzen naar een specialist in digestieve ziekten, een gastro-enteroloog.

Daarnaast kan je ook proberen om verschillende kleinere maaltijden doorheen de dag te nemen in plaats van een paar grote maaltijden. Verhoog het hoofdeinde van je bed met ongeveer 15 cm en ga de eerste 3 uur na de maaltijd niet liggen om zo de abdominale pijn te voorkomen.

Symptomen: een frequente brandende sensatie en pijn in het bovenste deel van de borst, zich soms verspreidend naar de keel, en ook kan gepaard gaand met een rauw gevoel in je mond. Andere symptomen kunnen zijn een klopping in de keel, moeilijkheden bij het slikken en een droge hoest.

Oorzaken: gastroesophageale refluxziekte (GERD).

Suggesties: om een nieuwe aanval in de toekomst te voorkomen kan je bij de eerste tekenen van pijn een antacid lozenge geneesmiddel innemen. Bij de apotheker kan je over de toonbank dit blokkerend middel kopen om de symptomen onder controle te houden.

Wanneer de pijn enkele dagen aanhoudt en de behandeling niet lijkt te werken neem je toch maar best contact op met je dokter. Ga meteen langs wanneer je last hebt van moeilijkheden bij het slikken.

Zeer vaak is een duurzame verbetering mogelijk met het natuurlijke product Esophagual Guardian.

Esophageal-Guardian

Abdominale pijn linksonder

Symptomen: je ondervindt pijn in het lagere linker gedeelte van het abdomen, de pijn komt plotseling, is ernstig en gaat gepaard met koorts. Je kan ook gevoelens van walging en braakneigingen hebben, effectief braken, koude rillingen gewaarworden en een week gevoel in de abdominale regio.

Dit kan leiden tot een verandering in het stoelgangspatroon waarbij de patiënten vaak last hebben van diarree of constipatie.

Oorzaken: meestal diverticulitis.

Suggesties: het kan noodzakelijk zijn om meteen een afspraak met de dokter te maken. Als je last hebt van een scherpe abdominale pijn in de linker streek in combinatie met koorts, koude rillingen, zwellingen, braakneigingen en braken, dan is het noodzakelijk om meteen naar de spoedafdeling te gaan en je te laten behandelen.

Je kan lijden aan een complicatie: peritonitis, een levensbedreigende infectie in de buikholte.

Voor chronische neiging tot divertikelontsteking zijn msm en mucoperm al vaak waardevolle natuurmiddelen gebleken.

MSM

Lagere abdominale pijn

Symptomen: wanneer je een vrouw bent en misschien ook zwanger, en je hebt last van een ernstige pijn optreedt in het linker onderabdomen of het lager rechter abdomen, maar je hebt geen last van braken.

Oorzaken: het kan een ectopische zwangerschap (= buiten de baarmoeder) zijn.

Symptomen: pijn in het lagere abdomen. Je kan ook last hebben van bloed in je stoelgang, koorts, onverklaarbaar gewichtsverlies, huiduitslag, vermoeidheid, of pijn aan de gewrichten.

Oorzaken: de ziekte van Crohn (pijn aan de zijde) of ulceratieve colitis (met pijn aan de zijde). Dysenterie is ook een mogelijkheid.

Suggesties: ga onmiddellijk naar de dokter. Vergeet niet te vermelden wanneer je risico loopt op dysenterie, of wanneer je diarree hebt die bloed bevat. Deze symptomen worden vaak veroorzaakt door het blootstellen aan een met water met bacteriën of protozoa.

Bij deze ziekten is een bekend produkt met veel kans op beterschap en zelden nevenwerkingen: laag gedoseerd naltrexone, zie voor meer informatie op Anodos.

Lagere abdominale pijn rechtsonder

Symptomen: een intense pijn in het lager rechter deel van het abdomen. Je kan eerst pijn ervaren in het lager rechter deel van het abdomen of het kan eerst optreden in de omgeving van de navel, nadien kan de pijn meer intens worden en zich verder uitstrekken naar het lager rechter abdomen.

Bij het stappen wordt de pijn erger. Wanneer je drukt op het lager rechter abdomen, blijft de pijn aanhouden en kan je de weerstand en de spanning van de spieren voelen. Je zal ook je eetlust verliezen en problemen krijgen met braakneigingen, braken en een milde koorts alsook constipatie

Oorzaken: appendicitis.

Suggesties: ga onmiddellijk naar de dokter. Een snelle operatie is meestal de beste oplossing.

Andere pijnen

Symptomen: pijn in de rug die zich meestal uitspreidt onder de ribbenkast, naar de borst en naar de liesstreek.

Oorzaken: veel kans op nierstenen.

Suggesties: ga onmiddellijk naar de dokter.

Preventief is veel drinken een belangrijke aanbeveling. Bij kleine steentjes is ook hier resium complex van grote waarde.

Symptomen: een extreem scherpe abdominale pijn, die soms gepaard gaat met andere acute symptomen.

Oorzaken kunnen zijn: ontstekingsziekte van het bekken, een geperforeerde maagzweer, een hartaanval, een diabetische noodgeval, een shock afkomstig van een allergie, een vergiftiging. Ga onmiddellijk naar de dokter.

SHARE