Geniet van onderstaande pittige, lekkere en unieke pastarecepten.
Koude pasta met gerookte zalm en een pesto van dille
Voor dit recept gebruik je farfallepasta met zijn mooie vlindervorm. Indien gewenst kan je de soort pasta variëren en indien nodig een volkoren vorm gebruiken.
Ingrediënten
- 75 gr farfalle
- Gerookte zalm ongeveer 100 gram per persoon
Voor de pesto met dille
Doe 1 kopje verse dille, 1/2 kopje verse peterselie, 1/4 kopje Parmezaanse kaas, 1/4 kop amandelen of walnoten, 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels olijfolie, 1/2 theelepel zout, 1 kopje geraspte Zwitserse kaas naar keuze in een blender en mengt dit tot een smeuïge massa. Om de pesto indien nodig vloeibaarder te maken kan je een eetlepel olijfolie extra toevoegen.
Werkwijze
- Kook de pasta “Al Dente”, dit is een mooie uitdrukking voor bijt gaar.
- Verdeel de zalm in porties per persoon en snijdt deze in kleinere stukjes.
- Maak de pesto in een blender. Gewoon alle ingrediënten toevoegen en mixen.
- De afgekookte pasta afspoelen. Je kan deze pasta koud of warm opdienen.
- Doet de pesto op de pasta en schik er de gerookte zalm bovenop. Pesto en zalm worden koud toegevoegd.
Mediterrane pasta
Deze pasta is ideaal bij de barbecue en wordt koud geserveerd. Leuk is het om hiervoor Coquillette pasta te gebruiken. Dit zijn kleine, fijne elleboogjes.
Ingrediënten
- 75 gr pasta per persoon
- 100 g kerstomaatjes
- Mozzarella 50 gr per persoon (kan ook met fetakaas)
- Zwarte en groene olijven naar smaak
- 50 gr zongedroogde tomaten
- 1 gepelde en in reepjes gesneden rode paprika
- Basilicum vers (hoeveelheid naar smaak)
- Één teentje knoflook
- Olijfolie
- Balsamicoazijn
Werkwijze
- Kook de pasta bijt gaar.
- Spoel af onder warm en koud stromend water.
- Pel de paprika en snijdt deze in dunne reepjes.
- Wok de paprika met olijfolie in een wokpan en laat afkoelen.
- Snijd alle andere groenten, de mozzarella, de zongedroogde tomaatjes.
- De basilicumblaadjes fijn versnijden.
- Het teentje knoflook fijn snijden.
- Alle versneden groenten en kruiden mengen met pasta en overgieten met olijfolie en een beetje Balsamico azijn.
- Laat dit alles in de koelkast rusten gedurende minimum een uurtje.
- Opdienen bij je barbecuevlees.
Mediterrane pastasalade met fetakaas en tonijn
Dit is een pittige, volledige koude maaltijd voor zomerse dagen
Ingrediënten:
- 75 gr pasta drie kleuren Fusilli per persoon
Voor de vinaigrette:
- 1/4 kopje balsamicoazijn
- 2 tot 3 theelepels Dijon-mosterd
- 3/4 kopje olijfolie eerste persing
- peper en zout
Voor de groenten mengeling
- 1/3 kopje zongedroogde tomaatjes in blokjes gesneden.
- 1/4 kopje verse basilicum en twee theelepels verse oregano blaadjes
- 1/4 kopje fijngesnipperde ajuin
- 1 grote groene paprika in blokjes snijden
- 50 gr feta kaas per persoon
Afwerking
- 1 à 2 blikjes tonijn voor 4 personen
- 1,5 eetlepel geraspte parmezaanse kaas
Werkwijze:
- De pasta bijtgaar afkoken en afspoelen onder koud water.
- De balsamicoazijn opkloppen met de mosterd
- Kruiden met peper en zout.
- Al kloppend en langzaam de olijfolie toevoegen.
- De groenten en kruiden mengeling voorbereiden, in blokjes snijden en mengen.
- Pasta en groenten mengen.
- Afwerken met de tonijn en bestrooien met de parmezaanse kaas.