Hierbij wordt er individueel bekeken wat je wenst te bereiken, wat je gezondheidstoestand is, de erfelijke constitutie, het werk dat je verricht en je huidige voedingsgewoonten is. Met deze gegevens als uitgangspunt gaat de diëtiste kijken welke aanpassingen er moet gebeuren.
Een verandering in voedingsgewoonten om af te vallen of om een gezondheidsprobleem op te vangen is geen tijdelijke aanpassing. Het is een aanpassing in levens gewoonten voor de rest van je leven. Je kunt wel degelijk op zeer korte tijd veel gewicht verliezen, maar op langere termijn is dit niet haalbaar en kom je weer kilo’s bij. Het eindresultaat is dan meestal dat je meer gaat wegen dan je oorspronkelijke gewicht.
Voedingsadvies in praktijk
1. Uitgebreide voedingsanalyse
Als we gaan nakijken wat en hoeveel we eten dan zien we dikwijls dat het hier al uit de hand loopt en dat we er weinig zicht op hebben. Bij een voedingsanalyse gaat men na welke stoffen er in uw voeding zitten en welke ontbreken. Ook de verhoudingen van deze voedingstoffen ten opzichte van elkaar spelen een grote rol.
Er zijn namelijk producten die we nodig hebben en andere die we niet of slechts in geringe mate nodig hebben. Voeding zonder vitaminen en mineralen geven gezondheidsproblemen en vermoeidheid op lange termijn. Eventuele aanwezige ziekten bv. diabetes, nierproblemen leveren beperkingen op waar we ook rekening mee moeten houden. Zelfs de leeftijd en je voedingsbehoeften omwille van het werk dat je verricht zijn belangrijk en mogen niet over het hoofd gezien worden.
2. Het aanleren van gezonde voedingsgewoonten
Deze verandering van voedingsgewoonten gaat niet van vandaag op morgen. Het is een weg met ups en downs, een aftasten van wat kan en niet kan. Daarvoor wordt er door de diëtiste een voedingsschema & gezond eetpatroon opgesteld. Deze is gebaseerd op de voedingsanalyse en de gezonde voedingsdriehoek in combinatie met eventueel voedingssuplementen. Voedingsstoffen die niet kunnen vanwege je gezondheid worden geschrapt en eventueel vervangen door toegelaten producten.
3. Het leren toepassen van de voedingsadviezen in de praktijk
Met het voedingsschema dat werd opgesteld en een boekje waarin je opschrijft wat je gegeten hebt ga je aan de slag. Na verloop van tijd volgt er een evaluatie en bespreekt men met de diëtiste hoe het verlopen is. Men bekijkt het resultaat en er gebeurd een aanpassing van je schema. Eventueel kunnen er maaltijd combinaties besproken worden. Deze evaluaties herhalen zich zolang de persoon in kwestie dit nodig heeft en totdat er een vertrouwde en definitieve wijziging in het voedingsgewoonten is opgetreden.
Samenvatting
Een goed voedingsadvies en een goede begeleiding brengen je lichaam in evenwicht en is op langere termijn haalbaar. Het maakt je gezonder, blijer en je krijgt meer zelfvertrouwen. Ben je recreatief en of passioneel bezig met je sport, dan kan je ook sportvoeding gaan overwegen. Dit is een perfecte aanvulling op je dagdagelijks eetpatroon. Het haalt je uit de vicieuze cirkel van ups en downs en het resultaat is blijvend. Een goed adviesplan kan je best laten opstellen door een erkende diëtiste. Deze houdt rekening met je gezondheidsproblemen, leeftijd, je voedingsbehoeften, je erfelijke constitutie en je huidig voedingspatroon.