Wat is diabetes of suikerziekte?

0
4759
Diabetes

Diabetes komt zeer frequent voor en goed voor de jaarlijkse opname van ongeveer 30.000 mensen in ziekenhuizen.

Werking van de alvleesklier of pancreas

Het is een langwerpig orgaan dat gaat van de bocht van de twaalfvingerige darm tot aan de milt. We kunnen de alvleesklier onderverdelen in een kop en een staart gedeelte. De pancreas heeft twee soorten cellen, exocriene die hun stoffen aan de darm afgeven en endocriene die hun producten dadelijk in de bloedbaan afscheiden.

De exocriene cellen maken spijsverteringsenzymen die in de darm geloosd worden en daar de spijsvertering helpen. De endocriene cellen zijn de eilandjes van Langerhans die de hormonen insuline en glucagon produceren en aan de bloedbaan afgeven.

Insuline

Insuline is een ingewikkeld eiwit dat uitsluitend in de eilandjes van Langerhans gemaakt word. Behalve de stofwisseling van suikers speelt insuline ook een belangrijke rol bij de verbranding van vetzuren tot koolzuurgas en water. Wanneer de omzetting van vetzuren niet of onvolledig gebeurt, gaat er aceton gevormd worden, waardoor ons lichaam verzuurd.

De hoeveelheid suiker in het bloed zal stijgen en er gaan minder koolhydraten naar de cellen. Deze verzuring van ons lichaam en een stijging van de bloedsuikers gaan de cellen van onze nieren en andere organen beschadigen.

Verschillende typen diabetes

Diabetes of suikerziekte kunnen we onderverdelen in twee typen:

  • Type I diabetes: Wordt ook wel eens insuline afhankelijke diabetes genoemd. Deze diabetes patiënten komen vaak voor op jonge leeftijd en ze hebben insuline injecties nodig. Omwille van de leeftijd van de patiënten wordt deze ook wel juveniele of jeugddiabetes genoemd.
  • Type II diabetes: Komt voor op oudere leeftijd en kenmerkt zich doordat er nog steeds insuline geproduceerd wordt, maar welke ontoereikend is of niet goed werkt. Het zijn niet insuline afhankelijke diabetes patiënten. Meestal zijn deze geholpen met een aangepast dieet en levenswijze.

Symptomen en ziekte verloop

De belangrijkste symptomen van diabetes zijn:

  • Vermoeidheid
  • Vermagering ondanks een goede of verhoogde eetlust
  • Veelvuldig wateren en meer dorst omdat het lichaam het teveel aan vocht op deze manier wil verminderen
  • Na verloop van tijd gaan er infecties optreden ter hoogte van huid en urinewegen en de weerstand verminderen
  • Jeugddiabetes geeft kans op aderverkalking op jonge leeftijd
  • Kan aanleiding geven tot hyperglycemisch coma door de aanslepende hoge suikerwaarden in het bloed

Complicaties

Bij diabetespatiënten heb je korte termijn complicaties en lange termijn complicaties. Korte termijncomplicaties zijn:

Hypoglycemisch coma
Het glucose gehalte in het bloed is zodanig laag dat het lichaam en de functies van de organen ontregeld worden en geen energie meer heeft om normaal te functioneren. Deze toestand kan zich zeer snel ontwikkelen en er zijn een aantal voortekens die deze coma voorafgaan. Concentratie problemen, nerveus en niet kunnen denken, hartkloppingen en een verhoogde transpiratie, spiertrillingen, dubbel zicht en oogproblemen, vermoeidheid, een zwakte gevoel, versneld hartritme en een hoge bloeddruk

Hyperglycemisch coma
Deze vorm van coma bij diabetes patiënten komt veel minder voor en is gekenmerkt door een zeer hoge bloedsuikerspiegel. Voorafgaande krijg je symptomen zoals: een diepe en snelle ademhaling, aceton geur in de adem, buikpijn, braken en misselijkheid.

Lange termijncomplicaties:

Infecties en degeneratieve verschijnselen van bloedvaten en hersenen.

Behandeling

Een gezonde en gevarieerde voeding werkt preventief tegen diabetes. Vroegtijdige diagnose bij juveniele diabetes kan complicaties en blijvende letsels minimaliseren. Wanneer een effectieve behandeling nodig is kan dit gebeuren doormiddel van een aangepast dieet, het nemen van tabletten of het inspuiten van insuline. Deze behandelingen kunnen afzonderlijk of gecombineerd gebeuren afhankelijk van de vorm en het stadium van de diabetes. Bij complicaties is een symptomatische behandeling nodig.

SHARE