Rugmassage-technieken voor beginners

0
8156
Rugmassage

Begin met opwarmen

Een rugmassage (er bestaat ook zoiets als massagestoelen) begint met het aanbrengen van de massage olie en het opwarmen van de rugspieren. Het aanbrengen doe je met beide handen waarin je de olie verdeelt hebt. Daarna begint de opwarming met beide handen onderaan en in het midden van de rug. Je wrijft met een lichte druk vanonder aan de rug naar boven toe en ter hoogte van de nek draai je naar buiten toe en ga je langs de zijkant weer naar beneden toe. Enkele malen herhalen en de massage kan beginnen.

Verdeel de rug in drie delen

Wanneer je de rug onderverdeelt in drie delen dan kan je de circulaire bewegingen die we in vorig deel beschreven op de drie afzonderlijke delen uitvoeren en dit afwisselend. Begin onderaan en ga via de ruggengraat naar boven toe tot net onder de schouderbladen en dan weer naar beneden via de zijkant. Vervolgens weer naar boven toe tot enkele cm onder de nek en weer zijwaarts naar beneden. Daarna terug naar boven in het midden van de rug en nu tot helemaal over de schouders weer naar beneden toe.

Alternerende massage

Bij deze massage sta je aan de zijkant van de persoon die je masseert en ga je beide handen afwisselend van de ene zijde naar de andere masseren en op die mannier naar boven bewegen. Zorg ervoor dat je met beide handen afwisselend wrijft, zachtjes drukt en contact houdt met de rug zowel met vingers als handpalmen. Ga telkens met de handen langs de zijkanten weer naar beneden toe.

De spieren kneden

Met kneed bewegingen ge je de spieren aan de zijkant van de rug kneden. Hierbij is de duimbeweging belangrijk en tracht je de spieren van de te masseren persoon lichtjes op te heffen. Let wel op dat je de persoon geen pijn doet, want dan ben je fout bezig. Herhaal deze enkele malen aan de ene zijde en daarna aan de andere zijde.

De bovenste rugspieren masseren met de onderarmen

Om deze techniek uit te voeren sta je aan het hoofdeinde van de te masseren persoon. Na de opwarming en het in oliën, wrijf je ook je onderarmen in met olie. Daarna leg je de rechter onderarm in het midden van de rug en wrijf je met de volledige onderarm naar onderen toe en maakt dan een draaibeweging naar de zijkant. Vervolgens doe je hetzelfde met je linker onderarm maar draai je onderaan naar links.

Circulair masseren met de vingertoppen

Begin met de rechterkant van de rug. Leg de rechterhand op de onderrug net naast de wervel en leg hier je linkerhand bovenop. De linkerhand helpt hierbij om druk uit te oefenen op de rechterhand terwijl de vingers kleine circulaire bewegingen maken. Doe deze bewegingen vanonder naar boven en glijd via de schouder naar de zijkant weer naar beneden toe. Doe deze massage afwisselend aan beide zijde van het lichaam. Om de linker rug te masseren leg je de linkerhand onderaan en gebruik je de rechterhand om druk uit te oefenen.

SHARE